Titaandioxide: het best bewaarde geheim van de cosmetische industrie

Titaandioxide is een van de best bewaarde geheimen van de cosmetische industrie. De stof speelt een centrale rol bij de ontwikkeling van producten voor de gevoelige huid.

Minerale make-up is big business voor de cosmeticasector. Steeds meer mensen zien de voordelen van zuivere ingrediënten die afkomstig zijn uit de aardbodem.

Deze trend heeft ervoor gezorgd dat titaandioxide (TiO2) – in pigmentvorm en in andere vormen – wereldwijd in de belangstelling staat bij schoonheidssalons. Titaandioxide wordt echter al tientallen jaren gebruikt in make-up en zonnebrandproducten voor de gevoelige huid.

 

Wat maakt TiO2 zo aantrekkelijk?

TiO2, in deze markt bekend als CI 77891, is een van de best bewaarde geheimen van de cosmetische industrie en wordt al tientallen jaren gebruikt door fabrikanten van schoonheids- en huidverzorgingsproducten.

De stof dient om kleuren te versterken en de samenstelling van het product te verbeteren:

  • Kleur: het gebruik van TiO2 in pigmentvorm maakt kleuren in make-up feller. Bovendien is het makkelijker om foundation en lippenstift te maken met allerlei verschillende tinten, voor verschillende huidtypen.
  • Licht: TiO2 helpt bij het absorberen van huidvetten, wat het product mooi dekkend maakt en voorkomt dat de huid gaat glimmen – een essentieel verkooppunt voor make-up met een matte finish.
  • Uv-straling: TiO2 in niet-pigmentvorm is een belangrijk ingrediënt van zonnebrandproducten. Titaandioxide absorbeert en breekt zowel UVA- als UVB-stralen, wat verbranding en veroudering onder invloed van de zon tegengaat. Deze eigenschappen komen ook goed van pas in cosmetica om uv-bescherming toe te voegen aan crèmes, foundations of lippenstift.
  • Textuur: in elke andere vorm dan pigment zijn TiO2-deeltjes transparant. De textuur helpt om beter vloeiende en transparante formules te creëren die beter uit te smeren zijn. De dekkende kwaliteit is belangrijk om vlekken en andere onregelmatigheden in de huid te verbergen.
  • Duurzaamheid: als niet-oplosbaar mineraal staat de niet-pigmentvorm van TiO2 bekend om zijn lange houdbaarheid en waterbestendigheid, wat met name belangrijk is voor zonnebrandproducten.

Bovenaanzicht van lippenstift (Getty)

 

Producten die TiO2

bevatten Door zijn veelzijdigheid en natuurlijke voordelen is titaandioxide erg populair bij cosmeticafabrikanten. Zo zijn er de afgelopen vijf jaar alleen al meer dan 20.000 nieuwe cosmeticaproducten op de markt gekomen waarin TiO2 wordt gebruikt. Titaandioxide is aanwezig in nagenoeg elk product op de markt, zoals:

  • foundations, in zowel vloeibare vorm als poedervorm
  • bronzers
  • blushers
  • oogschaduw
  • mascara
  • lippenstift
  • zonnebrandproducten

 

Wat het doet voor de gevoelige huid

TiO2 mag dan mainstream zijn, het is een van de belangrijkste ingrediënten voor beautymerken met aandacht voor de gevoelige huid.

De reden daarvoor is heel eenvoudig: TiO2 is inert, wat betekent dat het niet reageert met andere bestanddelen. Het kan dus worden gebruikt in producten die worden aangebracht op de meest gevoelige delen van het lichaam, bijvoorbeeld rond de ogen, op het ooglid en op de mond, met een veel kleinere kans op allergische reacties.

 

Zijn er goede alternatieven?

Omdat TiO2 zo goed verdragen wordt door de huid, gaan fabrikanten eigenlijk niet op zoek naar alternatieven. Dr. Chris Flower, Chartered Biologist, toxicoloog en Director-General van de Cosmetics, Toiletries & Perfumery Association wijst erop dat een mogelijk alternatief titaandioxide nooit een-op-een zal kunnen vervangen en op allerlei punten kan verschillen. Hij voegt daaraan toe: “Door de veelzijdigheid van TiO2 en brede toepassingsmogelijkheden in de meest uiteenlopende cosmetica is er geen geloofwaardig direct alternatief voor titaandioxide.”

Vrouwelijke wetenschapper in een druk onderzoekslaboratorium (iStock)

 

Vragen bij het gebruik van TiO2 in cosmetica

Dr. Flower vervolgt: “TiO2 wordt al heel wat jaren gebruikt in cosmetica. Bij nieuwe onderzoeken stellen onafhankelijke veiligheidsinstanties keer op keer vast dat het veilig is. De wetenschappelijke experts van de Europese Commissie hebben in november 2017 nog bevestigd dat nanodeeltjes titaandioxide veilig zijn. Ze merkten daarbij op dat de dermale absorptie, dus de mate waarin de stof in de huid dringt, minimaal is.”

Momenteel is TiO2 in pigmentvorm in de VS gecertificeerd door de Food and Drug Administration (21 CFR 73.2575) en in de EU als kleuradditief E171. In niet-pigmentvorm is TiO2 in de VS gecertificeerd door de United States Pharmacopeia en in de EU zoals vastgelegd in Annex VI, Cosmetics Regulation 1223/2009.

 

Restricties op het gebruik van TiO2

Een restrictie of beperking op het gebruik van TiO2 in cosmetische producten heeft mogelijk een negatieve impact op consumenten die deze producten gebruiken voor de bescherming van hun gevoelige huid. Voor hen is er dan minder keuze op de markt en het gebruik van alternatieve ingrediënten kan leiden tot een grotere kans op allergische reacties.

De Europese cosmeticasector is goed voor meer dan 77 miljard euro, de grootste markt ter wereld. Stappen om het gebruik van TiO2 te beperken kunnen grote gevolgen hebben voor bedrijven: minder beschikbare ingrediënten, hogere R&D-kosten en uiteindelijk minder goede producten, die mogelijk allergische reacties veroorzaken, waardoor het goede naam van het merk schade oploopt.